Neredeyse 20 yılımı Compositing yaparak geçirdim ve var olan başlıca Compositing yazılımlarını hem "tek-adam-ne-iş-varsa-yapar" durumlarında hem kalabalık ekipler içinde profesyonel anlamda kullanma fırsatı buldum. Özellikle ilk çalışma zamanlarımda bu alanda öğrenecek bir şey kalmadığını sanırdım.
Ne kadar yanılmış olduğumu, yazılımın nasıl çalıştığını bilmenin işi nasıl yapacağımı çözmeme çok da yardımcı olmadığını acı tecrübelerle öğrendim.
Yaklaşık her beş yılda bir tüm paradigmalar değişiyor, teknikler ve yöntemler yenileniyor, mesleğin gereksinimleri genişliyor. Her zaman öğrenmeye açık olmak, gündemi sürekli takip etmek, alışkanlıkları kırmaya yatkın olmak ve merak etmek gerekiyor.
Her türlü bilgiye erişimin internetle çok kolay olduğu günümüzde, bilgi çöplüğü tehlikesi ile karşı karşıyayız. Compositing söz konusu olduğunda çok önemli olan temel kavramları doğru şekilde açıklayan bilgiye ulaşmak oldukça zor. Yazılımların temellerine hakim olduktan sonra ise internet vazgeçilmez ve paha biçilmez bir kaynak.
Türkiye'de profesyonel görsel efekt sektörü dünyadaki ile karşılaştırıldığında oldukça küçük sayılır. "Comp"çu sayısı gülünç denecek kadar az. Yüzlerce kişinin çalıştığı görsel efekt ağırlıklı Amerikan filmlerinin bir benzerinin Türkiye’de yapılması için gereken koşulların mucizevi şekilde karşılandığını varsaydığımızda bile, o büyüklüklerde ekipler kurmak için yeterli insan yok.
Görsel efekt alanında çalışmak, çok basamağı olan bir merdiven. Bu basamakları tırmanmak isteyen meraklı insanlara ihtiyaç var.
Anima Okul'da açtığımız Compositing programları ile bu sorunlara çözüm getirmeyi, Compositing'in temel kavramlarını, yazılımların kendilerine has mantıklarına bağlı kalmadan, hem teorik hem de gerçek dünyadan örneklerle uygulamalı olarak kalıcı şekilde öğretmeyi amaçlıyoruz.
Temel kavramları 5 ana başlık altında topluyoruz: 'merge' işleminin anatomisi, colour grading, keying, tracking, animation.
Bu başlıkları katılımcıların ihtiyaçları doğrultusunda kendi içlerinde genişletiyoruz. Sonra da projection, particles, expressions gibi biraz daha ileri konulara değiniyoruz. Geçtiğimiz 3 dönem süresince verdiğim derslerde bir sürü şey öğrendim, katılımcıların da başladıklarından daha donanımlı ayrıldıklarını görüyorum. Ben de öğrenmeye devam etmek istiyorum...
Emre Aypar
VFX Süpervizörü & Dikey Kurgu Eğitmeni