TAKİPÇİLERİMİZ MODELLEME VE RENDER İLE İLGİLİ SORULARINI DEMİRCAN TAŞ'A SORDU!

Takipçilerimiz Modelleme ve Render ile İlgili Sorularını Demircan Taş'a Sordu!

Kendinizden biraz bahseder misiniz?

3 boyutlu modellemeyle 2004 yılında ilgilenmeye başladım. 2010 - 2012 yılları arasında Lighthouse VFX’te 3D modeller ve render artist olarak çalıştım. 2012 - 2014 yılları arasında İsveç’te çeşitli stüdyolarda freelance artist, designer olarak hizmet verdim. 2014 yılından beri Türkiye’de freelance CG generalist olarak çalışıyorum, aynı zamanda Anima Okul’da modelleme ve render derslerini veriyorum.

 

Sizi spesifik olarak modelleme ve render alanlarına çeken şey ne oldu?

Hayal edilmiş biçimlerden yola çıkarak detaylı temsiller oluşturma fikri 3D modellemeyle ilgilenmeme sebep oldu. Profesyonel olarak çalışmaya başladığımda, oluşturduğum modellerin ustalıkla aydınlatılmış görsel ve videolarını televizyon, sinema ekranlarında görmek beni büyüledi. Render süreçleriyle ilgilenmeye başlamam da benzer nedenlerden ötürü oldu.

 

3D Generalist tam olarak ne demek? 3D Generalist olmak için hangi becerilerimizin iyi olması gerekiyor?

3D generalist olmak, tek kişilik bir stüdyo olmak demek. Generalist olarak çalışabilmek istiyorsanız, normal şartlarda küçük bir ekibe verilecek bir işi tek başınıza tamamlayabilmeniz gerekir.

Anima Okul’da girdiğiniz ders 6 aylık bir süreyi kapsıyor. 6 ay eğitim görmek 3D Generalist olmak için sizce yeterli mi?

Generalist rolüyle ilgili en temel yanılgı; herhangi bir alanın uzmanı olmadan, her şeyden biraz bilmenin yeterli olması fikri. Bu düşüncenin aksine, generalist olabilmek için birden fazla alanda uzman olmanız gerekir.

6 aylık bir eğitim tek başına böyle bir uzmanlık için yeterli değil elbette. Fakat bu eğitimi günde 4 - 8 saat ayırabileceğiniz yoğun egzersizlerle desteklerseniz, bir ya da daha fazla alanda profesyonel olarak çalışabilecek seviyeye gelebilirsiniz.

 

Bugüne kadar oluşturduklarınız arasında en çok gurur duyduğunuz çalışmalarınız hangileri?

Portfolyoma eklediğim çalışmaların tümü memnun olduğum işlerin sonuçları. Beni gururlandıransa çoğu zaman öğrencilerimin üretimleri oluyor.



Hangi alan için, mimari veya reklam gibi, modelleme yaparken daha çok keyif alıyorsunuz?

Oyun yapımı ve sanal gerçeklik projelerinde çalışmak zevkli olabiliyor fakat en büyük keyfi bilimsel amaçlı yapılan projelerden alıyorum.

 

Modelleme ve render konusunda eğitim almak isteyenlere verebileceğiniz tavsiyeler var mı?

Modelleme, heykeltıraşlık ve maketçiliğin bir karışımı olarak görülebilir. Render aşamaları ise fotoğrafçılık ve optik bilgisinin senteziyle ilerliyor. Bu disiplinlerde uzmanlaşmak yoğun çalışma ve sabır gerektiriyor. Ayrıca her iki disiplin için de temel sanat, tasarım ve kompozisyon kavramları önemli. Öğrencilere verebileceğim en büyük tavsiye, hayatta gördükleri her şeyi bu kavramlar çerçevesinde sorgulamaları.


"Şu işin, şu karakterin modellemesini keşke ben yapsaydım…" diye düşündüğünüz bir film, bir karakter ya da proje var mı?

Oblivion filmindeki "Bubbleship" çalışmasının modelleme sürecinde çalışmak isterdim. Oluşturduğunuz modeli sinema perdesinde görmekten daha çekici bir şey varsa, o da 1 / 1 fiziksel üretimiyle karşılaşmak olmalı. Star Wars hayranı olmamama rağmen, benzer bir yorumu bu evrende yer alan herhangi bir prop için de yapabilirim.

 

Modelleme ve render için hangi programları ve hangi pratik araçları önerirsiniz?

Programlardan ziyade temel prensiplerin öğrenilmesini daha önemli görüyorum. Kompozisyon, topoloji veya ışık konusunda bilgi ve pratik sahibi olursanız hangi programı kullandığınız çok fark etmiyor. İş bulma sürecinde ise çalışmak istediğiniz stüdyonun kullandığı programlara adapte olabilmek önemli. Profesyonel seviyeye geldiğinizde zaten pratik araçları buluyorsunuz, öncesinde ise çok fazla program kullanmak öğrenme sürecini baltalayabiliyor.

 

Modelleri dokulandırırken özellikle nelere dikkat ediyorsunuz?

Sahne aydınlatmasına ve modelin mantığına uygun davranan dokular oluşturmaya özen gösteriyorum. Ayrıca dokular hikaye anlatmak için çok verimli öğeler. Çölde zaman geçirmiş bir insanın kullandığı bir eşyayla yağmur ormanlarında yaşayan birininki farklılık gösterecektir. İyi bir doku çalışması bu farkları belli edebilmeli.