Yurt dışında birbirinden önemli projelerde yer alan Cihan Kılıççıoğlu'nun başarılarına tanık olmanız için kendisiyle bir röportaj gerçekleştirdik! Avengers: Endgame, Avengers: Infinity War, Christopher Robin, Tom ve Jerry ve çok daha fazla projede yer alan Kılıççıoğlu, dileriz ki sektöre girmek isteyen veya sektörde olan herkese ilham olur! ✨
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Sabancı Üniversitesi'nde Görsel İletişim Tasarımı okudum. 10 yıla yakın çeşitli reklam ajanslarında ve animasyon şirketlerinde çalıştım. 2017’den beri de Londra’da Framestore’da animasyon yapıyorum.
Animasyona ilgili olduğunuzu ne zaman fark ettiniz?
Sanırım üniversitede fark ettim. Okulda çok güzel bir DVD koleksiyonumuz vardı. Pixar filmlerini arka arkaya izleyip ne kadar hayran olduğumu hatırlıyorum. Hikayeden tasarımına, karakterlerin hareketi ve oyunculukları çok ilgimi çekmişti. Animasyon filmlerini çocukken izlediğimiz gözle bakmayıp, işçilik ve yaratıcılığını incelemem o zaman oldu.
Görsel İletişim Tasarımı mezunusunuz. Animasyona geçişiniz nasıl oldu? Kendinizi nasıl geliştirdiniz?
Sabancı VCD bölümünün en önemli yanlarından biri; sanat ve tasarım alanındaki birçok farklı yol ile sizi tanıştırması. Resim, 3D, motion graphics, kurumsal kimlik gibi farklı konularda eğitim almıştık. Aslında o zaman tek yapmak istediğim tasarım ve motion graphics idi ama zamanla animasyona ilgi duyar oldum. Çok kaba hatlarıyla okulda deneme fırsatım olmuştu. Mezun olunca ilk iş fırsatı bir reklam ajansı olan Rabarba’dan geldi. 2 sene kadar burada çalıştım. Çoğunlukla tasarım ve biraz motion yapabildim ama animasyon aklımda kalmıştı. Askere gitmek için ara verdim ve dönüşte Sezgin Öztürk'le tanıştım. Ondan aldığım eğitimle beraber animasyonu daha doğru şekilde, prensipleriyle öğrenme fırsatım oldu. İlk animasyon işime de bu sayede girebildim.
Şu an hangi projede çalışıyorsunuz?
Şimdi Thor: Love and Thunder’da çalışıyorum.
Uzun yıllar Türkiye'de çalıştıktan sonra İngiltere'ye gittiniz. Framestore'a başvuru ve kabul süreciniz nasıl oldu?
Yurt dışında beğendiğim işleri yapan yerlerde çalışmak hep hayalimdi. Sezgin’le ilk yaptığımız animasyon ödevlerini bile göndermiştim şirketlere. Fakat sektördeki asıl deneyimi Kötü Kedi Şerafettin’de çalışırken kazandım. Burada yaptığım işler ve kişisel işleri bir demo haline getirerek tekrar bir başvuru maratonuna giriştim. Dünyanın dört bir yanındaki şirketlere gönderdim. Hiç cevap vermeyen de oldu çok beğendiğini ama çalışma izni ayarlayamayacağını söyleyen de. Hem dilini bildiğim hem Türkiye’ye çok uzak olmayan İngiltere'den kabul gelmesi benim için çok büyük şans oldu. Görüntülü görüşme ile mülakat yaptık ve kabul edilmem sonrası 3-4 ay içinde Londra’ya taşındım.
Orada çalışmak Türkiye'den farklı olarak nasıl, sistem nasıl işliyor?
İngiltere-Türkiye farkından ziyade proje ve şirketin büyüklüğü önemli bence. Özellikle Marvel filmleri gibi projeler çok sıkı deadlinelar ile ilerliyor dolayısıyla planlamaya çok emek ve zaman harcanıyor. Storyboard, post-viz gibi aşamalardan geçerek animasyona hazırlık yapılmış oluyor. Bu boyuttaki projelerin enteresan bir yanı da farklı şirketlere bölüştürülmüş olması. Animasyonunu yapacağınız karakter bir başka şirkette tasarlanmış, hareket tarzı belirlenmiş olabilir. Mümkün olduğu kadar onların yaptığı ile uyumlu yapmaya ama üstüne kendinizden de bir şeyler eklemeye çalışıyorsunuz.
Bugüne kadar çalıştığınız en keyifli iş hangisiydi, neden?
Aslında her iş çok farklı bir deneyim olabiliyor ve hepsinden yeni bir şey öğrenmek ve keyif almak mümkün. Paddington 2, Tom&Jerry ve Avengers gibi filmlerde çalıştım ve hepsi aslında farklı bir animasyon yaklaşımı gerektirdi. Sanırım en çok Avengers - Infinity War’dan keyif aldım. İlk çalıştığım Marvel filmiydi ve hala da en sevdiğim Avengers filmidir. Özellikle Ebony Maw karakteri üzerinde çalışmıştım. İzlemekten keyif aldığınız bir filmde katkınız olduğunu hissetmek çok güzel bir his.
Çalışırken en çok hangi programları tercih ediyorsunuz?
Şu an animasyon işleri için sadece Autodesk Maya kullanıyoruz.
Animasyon alanında kendini geliştirmek isteyenlere tavsiyeleriniz neler?
Alanınıza odaklanmak önemli bence. Kendinizi geliştirmek için çok vakit ve emek harcamanız gerekiyor. Aldığınız eğitim bunun temelini oluşturuyor ama geliştirmeye devam edecek kişi sizsiniz. Kendi işlerinize eleştirel bakabilmek, eksiklerinizi saptayabilmek ilerlemenizin önünü açıyor.